Afgelopen week zijn Ingrid van Dijk en Diana van Bijsterveld op bezoek bij Jimmy’s Berkelland. Zij gingen in gesprek met Veronica Kasteel, Okan Altunbas en Marlies van Kesteren, de 3drie jongerenwerkers van Berkelland.. Zij vertellen vol passie over hun werk, waar ze vandaan komen en wat ze willen bereiken. Ingrid en Diana doen hetzelfde, maar dan over de passie en dromen van Gemeentebelangen Berkelland.

Jimmy’s
Jimmy’s Berkelland bestaat nu drie jaar, de doelgroep is divers in de leeftijd van ongeveer 12 tot 27 jaar. De jongerenwerkers zijn zowel in Jimmy’s te vinden als daar buiten, op straat in alle kernen van Berkelland. Zij werken overdag en in de avonduren. Iedereen, jong en oud, kan binnen lopen bij de Jimmy’s voor een praatje of een gerichte activiteit. Met elkaar hebben ze grootste plannen om voor elke jongere in Berkelland beschikbaar te zijn. Ze hopen op termijn op uitbreiding van hun team, zodat ze de Berkellandse jeugd beter kunnen bedienen, te meer omdat Berkelland grote kernen heeft. Ze vertellen verder “ In Ruurlo en Eibergen is nog geen onderkomen voor Jimmy’s. Een pop-up locatie zou al mooi zijn, zodat jongeren in hun eigen omgeving een mooie plek hebben om te zijn. Op sommige plekken is overlast van jongeren door geluidsoverlast of middelengebruik. We gaan in gesprek met ze en kijken wat wij kunnen doen of wie we daarbij moeten betrekken. We hebben nauw contact met andere functionarissen en hulpverleners in Berkelland”.

IJslands model
Vanuit GB vertelden wij over het IJslandse model. Een preventiemodel dat in IJsland zijn vruchten afwerpt, omdat het middelengebruik onder IJslandse jongeren sterk gedaald is. In Nederland zijn zes gemeentes waar het IJslandsemodel, samen met Trimbosinstituut en Nederlandse Jeugdinstituut al is geïmplementeerd. Zij zijn enthousiast over de aanpak en raden andere Nederlandse gemeenten aan om op deze manier te werken. Een community aanpak om het welbevinden van jongeren te verbeteren en middelengebruik te voorkomen. Samen met school, ouders, gemeente en andere lokale partners wordt gewerkt aan een veilige omgeving voor jongeren, op alle plekken waar zij veel tijd doorbrengen. Gemeentebelangen is hier een groot voorstander van.

Jongerenraad
Jelle Klein Hesselink komt ook binnen. Hij is de contactpersoon van de Jongerenraad en verteld over het belang van deze raad. “ Jongeren hebben een stem en er wordt gevraagd om hun mening. Vanuit de gemeente weten ze ons echt wel te vinden om mee te denken in bepaalde vraagstukken. Dat is mooi!” Zegt Jelle. Vanuit Gemeentebelangen vinden wij dat ook mooi! Wij willen namelijk jongeren meer betrekken bij de politiek en nauw contact met de raad en de jongerenwerkers houden. De komende maanden staan de gemeenteraadsverkiezingen op het programma voor zowel de Jongerenraad als voor Gemeentebelangen Berkelland. We willen elkaar in deze periode nog spreken anders doen we dat zeker na de verkiezingen!