'Discussie met 171 raadsleden best een ding'

ULFT- ,,Het voeren van een discussie met 171 raadsleden is b├ęst een ding.'' Met dit eufemisme maakte Elvira Schepers, PvdA-raadslid uit Winterswijk, duidelijk dat zij vindt dat het radenforum niet uit alle raadsleden van de zeven gemeenten moet bestaan.

 Waar zo'n raadsvergadering toe kan leiden bleek gisteravond. Ongeveer 60 raadsleden - alle 171 waren uitgenodigd - troffen elkaar in het DRU-complex in Ulft op uitnodiging van de griffiers van de gemeenten. ,,We proefden dat er behoefte was onder raadsleden over een radenforum en de Achterhoek Board te praten'', legde Marco Looman, griffier van Oude IJsselstreek, het doel van de bijeenkomst uit.

De Achterhoek Board (een geleding met daarin overheden, ondernemers en organisaties) en het radenforum komen voort uit de koker van de 'nieuwe' burgemeesters Mark Boumans (Doetinchem) en Joris Bengevoord (Winterswijk). Het is een poging meer eenheid tussen de Achterhoekse gemeenten te krijgen. 

Urgentie

De vergadering in de DRU werd een Poolse landdag vol meningen, die vaak niet overeen kwamen. Waar de raadsleden het bijvoorbeeld niet over eens waren, was of zo'n eenheid van de Achterhoek wel noodzakelijk was. ,,Ik zie de urgentie niet'', zei Arnold Kion van Gemeentebelangen uit Berkelland, die er aan toevoegde dat dit een stap leek naar nieuwe een herindeling van gemeenten. 

,,Ik zie de urgentie tot eenheid wel'', zei Heini Peters van de SP uit Oude IJsselstreek. ,,We hebben nog steeds geen dubbelspoor en ook nog geen vierbaans snelweg naar Enschede. En dat komt door een gebrekkige samenwerking.''

Het voorstel is al aangenomen door Winterswijk en Bronckhorst. Vanavond komt het in de raad van Oude IJsselstreek, volgende week dinsdag in Berkelland, Oost Gelre en Aalten. Doetinchem beslist volgende week donderdag als laatst.