ORANJE PMD-CONTAINER KOMT ERAAN

WETHOUDER ANJO BOSMAN MET EEN VARIANT OP DE PMD-BAK ZOALS DIE DIT NAJAAR BIJ BIJNA ALLE BERKELLANDSE HUISHOUDENS WORDT BEZORGD. DE UITVOERING MET HET EXTRA KLEPJE IN HET BOVENDEKSEL IS VOOR VERENIGINGEN, DIE MEEDOEN OM VERPAKKINGSAFVAL GESCHEIDEN VAN DE REST VAN HET AFVAL IN TE ZAMELEN. FOTO PETER ZANDEE

 Heel wat Berkellanders hebben al gekeken naar een plekje voor de extra container achter of naast hun huis. Dit najaar komt 'ie namelijk: de oranje PMD-container voor verpakkingsafval.

Wethouder Anjo Bosman schiet in haar politiek correcte bestuurdershouding als de komst van de nieuwe afvalbak net iets te stellig klinkt. "Als de raad het wil..." Natuurlijk, de gemeenteraad moet in september niet spontaan verzinnen dat alles de vuilverbranding in moet blijven gaan. Maar anders... komt 'ie er: de PMD-bak. Plastic, metaal en drankkartons, is waar die afkorting voor staat. En dan niet álle plastic en álle metaal, met name. Inwoners van Berkelland zullen behalve een nieuwe container ook een uitgebreide bijsluiter krijgen, zoveel is duidelijk.

"Veranderingen zijn altijd lastig", realiseert Anjo Bosman zich. "Maar kijk eens naar de vanzelfsprekendheid waarmee we sinds jaar en dag lege flessen apart houden. Als je naar de winkel gaat voor boodschappen, kijk je altijd even of je nog lege flessen kunt meenemen, toch?"

Wie meent dat pas dit najaar 'oranje' PMD-containers in Berkelland hun intrede doen om vanaf januari te worden geleegd, heeft het mis. "Een speciale uitvoering van de PMD-bak staat al bij onze Schoon Belonen-partners", wijst Bosman op een container met in het oranje deksel een mini-dekseltje. "Op bijvoorbeeld scholen wordt zo al apart ingezameld. Zo stimuleren we van jongsaf om afval optimaal te scheiden."

In Berkelland wordt verpakkingsafval van de categorie 'PMD' sinds twee jaar in aparte plastic zakken ingezameld. Daarmee worden inwoners gestimuleerd plastic wegwerpschaaltjes van versproducten, blikjes en melk- en sappakken apart weg te gooien. Maar de zakken leveren op zich af en toe wat extra rommel op, doordat ze ook vol weinig wegen en omdat bij wind soms zakken de weg op geblazen worden. Op dat punt betekent inzamelen met PMD-bakken winst op. "Maar we denken ook dat met een speciale bak deze categorie afval gewoon beter apart wordt gehouden", aldus Bosman.

Berkelland was vorig jaar per inwoner nog 'goed' voor 251 kilogram restafval, terwijl landelijk wordt gestreefd de 'grijze' afvalstroom terug te brengen naar minder dan 100 kilo. Dat soort feitjes komen voort uit onderzoek. Bosman: "In een vijftal wijken is door gecertificeerde bedrijven sorteeronderzoek gedaan. Dat betekent dat anoniem is gekeken naar de afvalstroom. Dat gebeurt jaarlijks, en we weten zodoende iets over bijvoorbeeld groente-, fruit- en tuinafval dat in de grijze container wordt gedeponeerd maar op dezelfde manier ook over de stroom PMD-afval die in de toekomst gescheiden kan worden aangeboden."

Vier weken
In de nieuwe opzet wordt de grijze container minder vaak geleegd. Bosman: "Dat gaat naar eens in de vier weken. Als ie in twee weken vol is, moet je nadenken over wat je kunt doen om hem minder vol te maken. Meer spullen naar punten brengen waar het apart ingezameld wordt. We hebben een prima systeem via Bohero en Aktief om spullen die nog te gebruiken zijn, via die kringloopbedrijven af te voeren."