Welkom bij Gemeentebelangen

Welkom bij Gemeentebelangen

Hartelijk welkom op de site van Gemeentebelangen Berkelland.
Als onafhankelijke politieke partij houden we de belangen van alle inwoners van Berkelland in het oog en vinden dat iedere inwoner meetelt.
We willen opkomen voor úw belangen!

Bekijk onze fractie

Wethouder

Anjo Bosman

Anjo Bosman

Gekozen worden door de inwoners om als volksvertegenwoordiger aan de slag te gaan is een voorrecht en een eer. Mijn ambitie is om onze speerpunten te realiseren. Voor mij is het belangrijk om de inwoners te betrekken bij de plannen voor hun leefomgeving. Informatie ophalen in de samenleving en samen met de Berkellanders mooie plannen bedenken en uitvoeren. Er gaat al veel goed. Dat geeft ons inspiratie om op deze weg voort te gaan. Samen gaan we er voor! Gemeentebelangen is er voor u. We gaan lokaal doen wat lokaal kan en daar waar het een meerwaarde voor Berkelland is, gaan we samenwerken in de regio. Doet u met ons mee?

Anjo Bosman voert lijst Gemeentebelangen aan

Anjo Bosman is door de leden van Gemeentebelangen Berkelland unaniem gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Anjo Bosman is ook de huidige fractievoorzitter van Gemeentebelangen Berkelland en ze woont in Borculo. Berkelland - Bosman zit in de huidige raadsperiode in de commissie zorg. 

Als fractievoorzitter is zij betrokken geweest bij de coalitieonderhandelingen, de coalitiebesprekingen en het schrijven van het coalitieakkoord. Daarnaast heeft ze haar bijdrage geleverd aan het schrijven van het nieuwe verkiezingsprogramma voor Gemeentebelangen Berkelland. De afgelopen vier jaar is zij als raadslid ook afgevaardigde voor Berkelland geweest in de Rekenkamer voor de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Lochem en Montferland. Op maatschappelijk vlak is ze actief geweest in de sport, het onderwijs, haar eigen onderneming en als vrijwilliger bij verschillende instanties, onder andere de Septemberfeesten in Borculo. Anjo Bosman is volgens haar partij 'een verbinder, is toegankelijk en staat open voor inbreng van de Berkellanders'. Samen met de fractie van Gemeentebelangen Berkelland is ze de afgelopen vier jaren veel aanwezig geweest bij festiviteiten en bijeenkomsten. Met mensen in gesprek gaan, horen wat er leeft en meedenken in oplossingen en mogelijkheden zijn voor haar belangrijk. Vooral de onafhankelijkheid van Gemeentebelangen Berkelland en het bewaken van de lokale belangen staan voorop. De volledige kieslijst van Gemeentebelangen Berkelland zal binnenkort bekendgemaakt worden op de website: www.gbberkelland.nl

Kiezers bedankt

Verkiezingsposters plakken

Anjo Bosman: 'Talloze herinneringen voeren terug naar de Berkel'

Berkelland - De lijsttrekkers voor de verkiezingen van 21 maart stellen zich voor in deze krant. Deze week is het de beurt aan Anjo Bosman (58) van Gemeentebelangen Berkelland. Bosman is geboren en getogen in Borculo. Ze is docent Maatschappijleer en Lichamelijke Opvoeding aan het Staring College in Borculo en ze is eigenaar van een bedrijf voor studiebegeleiding en coaching. Ze is samenwonend en heeft één dochter.

Hoe bent u in de politiek beland?
"Ik heb mijn vader Jan Bosman als voorbeeld gehad. Hij was wethouder en raadslid van Gemeentebelangen in Borculo. Door hem zag ik dat je door politiek actief te zijn iets voor mensen kunt betekenen."

Lees meer...

Anjo Bosman voert lijst Gemeentebelangen aan

Anjo Bosman is door de leden van Gemeentebelangen Berkelland unaniem gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Anjo Bosman is ook de huidige fractievoorzitter van Gemeentebelangen Berkelland en ze woont in Borculo. Berkelland - Bosman zit in de huidige raadsperiode in de commissie zorg. 

Lees meer...

Een uitdaging voor ons allemaal!

Een uitdaging voor ons allemaal!
De lokale politiek staat voor steeds grotere uitdagingen: meer verantwoordelijkheden door decentrale uitvoeringstaken, landelijke problemen die grote steden raken, maar zich ook in dorpen en kleinere plaatsen afspelen en de steeds maar groeiende behoefte van inwoners aan maatwerk dienstverlening.

Wij zullen ons uiterste best doen om met dit ambitieuze programma en een ambitieus team invloed te hebben op een toekomstperspectief voor onszelf, onze kinderen en alle andere inwoners van Berkelland.

Bekijk programma

Joke En Aline Pot

Joke En Aline Pot
Politiek en DEO, dat is familiekwaal van moeder en dochter Pot uit Borculo

BORCULO - Twee generaties in de politiek, dat komt vaker voor, maar zelden tegelijkertijd. Joke en Aline Pot staan allebei op de lijst van Gemeentebelangen. Concurrenten en collega’s, maar bovenal moeder en dochter. „Politiek en DEO, dat is onze familiekwaal.” Het wordt nog spannend binnen de familie Pot. Moeder Joke en dochter Aline staan allebei op de lijst van Gemeentebelangen, respectievelijk op de plaatsen 7 en 8. Gezien het aantal verwachte raadszetels én de kans op voorkeursstemmen, zouden de dames met een beetje geluk zomaar naast elkaar in de gemeenteraad kunnen belanden.

Nieuwkomer

„Dat zou heel mooi zijn”, mijmert Aline (32). Maar als nieuwkomer wil ze nergens op rekenen. ,,Het is al bijzonder dat ik zo hoog op de lijst ben geplaatst. Ik verwachtte letterlijk onderaan te beginnen.” Hoewel onervaren, is ze natuurlijk niet onbekend met gemeentepolitiek. Dankzij haar moeder Joke (62), nu wethouder, is ze ermee opgegroeid. Net als met de liefde voor voetbalvereniging DEO: ,,Zondag was altijd DEO-dag. Ik weet gewoon niet beter.”

Kantine van DEO

Het gesprek vindt op verzoek van beiden dan ook plaats in de kantine van DEO aan de Platvoetsdijk. Joke Pot woont er naast. Ze wijst naar het huis waar haar dochters zijn geboren en getogen. In 1999 werd ze de eerste vrouwelijke voorzitter van de club, nu zit Aline in het bestuur. „Een familiekwaal”, zeggen beiden lachend. Joke voetbalde in haar jongere jaren bij DEO, haar dochter trapt er tegenwoordig tegen de bal. „Mijn man was ook altijd zeer betrokken bij het voetbal. Hij deed eigenlijk aan van alles mee, was meer buiten de deur bezig dan dat hij thuis eens een klus deed.

Gezin

”Echtgenoot Reinder stierf anderhalf jaar geleden. „We waren altijd al een hecht gezin, maar door zijn ziekte en overlijden is de band nog sterker geworden”, zegt Joke. „Ik kan het heel goed met beide dochters vinden, ben echt trots op ze. In april word ik oma, daar kijk ik nu al naar uit. Aline lijkt een beetje in mijn voetsporen te treden, maar ook Marieke doet vrijwilligerswerk en ze heeft een bestuursfunctie bij de scouting. Van jongs af aan hebben wij onze kinderen bijgebracht dat dingen niet vanzelf gebeuren, dat je je ervoor moet inspannen. Je moet vrijwilligerswerk doen, een bijdrage leveren aan de samenleving. En vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, het schept verantwoordelijkheid. Ze hebben dat met de paplepel ingegoten gekregen.”

Hechte gemeenschap

Het gezin Pot is geworteld in de buurtschap Dijkhoek bij Borculo. „Bij die kleine, hechte gemeenschap voel ik mij zeer betrokken. Ik was er al snel actief in de buurtvereniging, daarna bij DEO en vervolgens in de gemeentepolitiek.” Joke Pot zat jaren geleden al in de gemeenteraad van Borculo en werd in 2014 wethouder, toen haar partij voor het eerst zitting mocht nemen in het college van Berkelland. De portefeuille, met onder meer kunst en cultuur, vervoer, wegenonderhoud en afval, sluit nauw aan bij haar eigen interesses en bij de speerpunten van haar partij. „Dat is wel zo prettig. Ik wil namelijk dicht bij de mensen staan en met deze thema’s kan dat.”

Inloopspreekuur

Vaak wordt beweerd dat politiek ver van de burgers af staat, maar volgens Pot kun je als politicus gewoon naar de mensen toe komen. „Zo begon ik destijds met inloopspreekuren. Dat is echt mijn ding. Het is een succes. Samen met een ambtenaar trek ik gemiddeld een kwartier uit voor een gesprek. Dikwijls zitten er zes of acht mensen te wachten, dus dan ben ik zo twee uur bezig.”

Scheve stoeptegels

„Ik weet wel dat er soms een beetje lacherig wordt gedaan over Gemeentebelangen. Zo van: dat is die partij van de scheve stoeptegels. Maar ook dat zijn zaken die mensen bezighouden. Een oudere wil niet met zijn rollator op het trottoir struikelen”, aldus Joke. „Bovendien gaat het meestal om meer. Als iemand over een dergelijk klein iets begint, zit achter die vraag vaak weer een andere vraag. En als ik dan informeer hoe het met iemand gaat, komt er veel meer naar boven. Mensen willen vooral hun verhaal kwijt, gehoord worden. Als het ons dan ook nog lukt daadwerkelijk te helpen is dat prachtig. Dat kost veel energie, maar je krijgt er ook energie voor terug.” Aline: „Zo zou ik het ook willen doen.”

Elkaar helpen

Elkaar als burgers helpen is voor de dames Pot een vanzelfsprekendheid. Joke: „Ik zit weliswaar in de politiek, maar ben ook zelf een inwoner van Berkelland. Wij zijn een maatschappij, je moet er met elkaar iets van maken.” Beide vrouwen zijn ervan overtuigd dat juist een lokale partij de belangen van burgers beter kan vertegenwoordigen dan een landelijke partij. „Wij worden niet van boven aangestuurd, weten precies wat er in de directe omgeving speelt”, zegt Aline. „Voor mij is dat een belangrijke reden geweest om voor Gemeentebelangen te kiezen en niet zozeer omdat mijn moeder erbij zit. Ik heb mijn eigen leven, mijn eigen mening. Toen fractieleider Anjo Bosman mij vroeg of ik interesse had om mij bij de partij aan te sluiten, ben ik eerst eens gaan kijken. Het was natuurlijk een voordeel dat ik van mijn moeder al een beetje wist hoe het er aan toe gaat. Op die manier heb je minder vooroordelen en is de drempel meteen een stuk lager."

Andere generatie

En ja, het sprak mij gewoon aan. Dat was al geruime tijd zo. Als mijn moeder ’s avonds een vergadering heeft, komt ze daarna wel eens bij mij langs en dan praten we met een wijntje na. We zijn het lang niet altijd eens met elkaar. Ik ben natuurlijk jonger, van een andere generatie, en kijk anders tegen veel zaken aan. Dat is alleen maar goed.” Aline Pot heeft eveneens een voorkeur voor sport en cultuur. „Niet verwonderlijk, dat zit gewoon in de genen.” Ook noemt ze zichzelf een ‘mensenmens’. Maar een kopie van haar moeder wil ze beslist niet zijn.